OREO CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN :
300 gm keju krim
150 gm gula
256 gm telur
15 gm mentega – dicairkan
25 gm jus lemon
60 gm biskut Oreo
6 gm serbuk biskut Oreo
300 gm keju krim
150 gm gula
256 gm telur
15 gm mentega – dicairkan
25 gm jus lemon
60 gm biskut Oreo
6 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMBUATNYA :
1. Lekat dan susun serbuk biskut Oreo pada bahagian bawah dan tepi bulatan acuan kek.
2. Bagi melekatkan serbuk pada bahagian bawah dan tepi, sapu acuan dengan minyak terlebih dahulu.
3. Pukul keju krim dan gula sehingga lembut dan kembang.
4. Masukkan telur dan jus lemon sedikit demi sedikit. Masukkan pula mentega yang telah dicairkan.
5. Bubuh adunan ini ke dalam acuan kek yang telah disediakan tadi.
6. Masukkan pula biskut Oreo ke dalam kek.
7. Bakar pada suhu 160 darjah Celsius selama kira-kira 1 jam 15 minit.
1. Lekat dan susun serbuk biskut Oreo pada bahagian bawah dan tepi bulatan acuan kek.
2. Bagi melekatkan serbuk pada bahagian bawah dan tepi, sapu acuan dengan minyak terlebih dahulu.
3. Pukul keju krim dan gula sehingga lembut dan kembang.
4. Masukkan telur dan jus lemon sedikit demi sedikit. Masukkan pula mentega yang telah dicairkan.
5. Bubuh adunan ini ke dalam acuan kek yang telah disediakan tadi.
6. Masukkan pula biskut Oreo ke dalam kek.
7. Bakar pada suhu 160 darjah Celsius selama kira-kira 1 jam 15 minit.
BROWNIES
BAHAN-BAHAN:
50 gm mentega
150 gm gula
85 gm telur
50 gm madu
30 gm serbuk koko
80 gm tepung
150 gm kacang walnut
30 ml krim
50 gm mentega
150 gm gula
85 gm telur
50 gm madu
30 gm serbuk koko
80 gm tepung
150 gm kacang walnut
30 ml krim
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul mentega dan gula sehingga lembut dan mengembang.
2. Masukkan madu, telur dan kemudian tambah campuran ini ke dalam adunan mentega dan gula tadi.
3. Masukkan serbuk koko dan tepung, dan gaul dengan sebati.
4. Masukkan pula kacang walnut, krim dan kacau hingga sebati.
5. Bubuh adunan ini ke dalam aduan empat segi. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 50 minit
1. Pukul mentega dan gula sehingga lembut dan mengembang.
2. Masukkan madu, telur dan kemudian tambah campuran ini ke dalam adunan mentega dan gula tadi.
3. Masukkan serbuk koko dan tepung, dan gaul dengan sebati.
4. Masukkan pula kacang walnut, krim dan kacau hingga sebati.
5. Bubuh adunan ini ke dalam aduan empat segi. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 50 minit
No comments:
Post a Comment