GULAI DAGING TGANU
Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh
& toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulasa bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh
& toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulasa bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
STEMBOT ALA-ALA TOMYAM
Bahan
2 ekor kerangka ayam [potong kecil]
500 gm ayam [potong kecil]
3 biji tomato (dibelah 4)
2 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)
Cara membuat
1. Masukkan semua bahan kecuali limau nipis dan daun ketumbar dan renehkan selama 1 jam.
2. Masukkan dalam stembot pot dan rebuskan dengan chicken ball, fishball, sotong ball, prawnball dan juga apa-apa bahan yg disukai.
SOS CILI
Bahan Mesin
10 tangkai cili kering
1 s/b udang kering
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 s/b oren sunquick
Bahan Tumis
minyak
gula
garam
Cara
1. Mesinkan semua bahan dan tumiskan dengan sedikit minyak.
2. Bila telah wangi masukkan gula dn garam.
3. Kacau rata dan bila nampak agak pekat boleh angkat dan hidangkan.
Bahan
2 ekor kerangka ayam [potong kecil]
500 gm ayam [potong kecil]
3 biji tomato (dibelah 4)
2 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)
Cara membuat
1. Masukkan semua bahan kecuali limau nipis dan daun ketumbar dan renehkan selama 1 jam.
2. Masukkan dalam stembot pot dan rebuskan dengan chicken ball, fishball, sotong ball, prawnball dan juga apa-apa bahan yg disukai.
SOS CILI
Bahan Mesin
10 tangkai cili kering
1 s/b udang kering
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 s/b oren sunquick
Bahan Tumis
minyak
gula
garam
Cara
1. Mesinkan semua bahan dan tumiskan dengan sedikit minyak.
2. Bila telah wangi masukkan gula dn garam.
3. Kacau rata dan bila nampak agak pekat boleh angkat dan hidangkan.
Ayam Bakar Sos Cendawan...
Bahan Perap Ayam:
2 keping dada ayam
1/2 cawan fresh cream
3 ulas bawang putih [tumbuk lumat]
1 s/k lada hitam
garam
Gaulkan semua bahan pada ayam dan perapkan selama 3 atau 4 jam
Sos Cendawan
Bahannya..
1 tin mushroon soup
1 tin air
1 paket Cendawan MAGGI
1/2 cawn air + 1 s/b tepung jagung
1 s/k lada hitam
1 s/b minyak atau majerin
6 biji cendawan butang [potong nipis]
Cara memasaknya
1. Masukkan semua bahan kecuali air tepung jagung.
2. Masakkan sehingga mendideh.
3. Masukkan air tepung jagung dan kacau lagi sehingga mendideh.
2 keping dada ayam
1/2 cawan fresh cream
3 ulas bawang putih [tumbuk lumat]
1 s/k lada hitam
garam
Gaulkan semua bahan pada ayam dan perapkan selama 3 atau 4 jam
Sos Cendawan
Bahannya..
1 tin mushroon soup
1 tin air
1 paket Cendawan MAGGI
1/2 cawn air + 1 s/b tepung jagung
1 s/k lada hitam
1 s/b minyak atau majerin
6 biji cendawan butang [potong nipis]
Cara memasaknya
1. Masukkan semua bahan kecuali air tepung jagung.
2. Masakkan sehingga mendideh.
3. Masukkan air tepung jagung dan kacau lagi sehingga mendideh.
No comments:
Post a Comment