Tolong Klik kat iklan Nuffnang Tanda sokongan anda

visit me

Click Here To Show Yr Support

Berita Panas Je !!!!!!!

04 August, 2011

GULAI DAGING TERENGGANU + STEAMBOAT ALA2 TOMYAM + AYAM BAKAR SOS CENDAWAN


GULAI DAGING TGANU 

Bahan 

500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh
& toskan]
 
2 s/b kerisik 
2 cawan santan pekat 
2 s/b gula merah/perang [brown sugar] 
2 keping asam keping 
minyak 
garam 

Bahan Mesin 
20 tangkai cili kering 
1 s/b rempah kari daging 
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE 
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE 
7 ulasa bawang merah 
1 labu bawang besar 
3 ulas bawang putih 
3 cm halia 
2 cm lengkuas 

Bahan tumis 
2 cm kulit kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih 
2 kuntum bunga lawang 
3 biji buah pelaga 

Cara. 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi. 
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak. 
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi. 
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala. 
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat. 
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

STEMBOT ALA-ALA TOMYAM 

Bahan
 
2 ekor kerangka ayam [potong kecil] 
500 gm ayam [potong kecil] 
3 biji tomato (dibelah 4) 
2 biji bawang besar (dihiris) 
2 batang serai (diketuk) 
8 biji cili padi (diketuk) 
1 ulas bawang putih (diketuk) 
1 sudu besar pes tomyam 
1 batang celery (potong kecil) 
3 helai daun limau purut (koyakkan) 
Air & garam secukupnya 

2 biji limau nipis (ambil jus) 
1 pokok daun ketumbar (cincang) 

Cara membuat 
1. Masukkan semua bahan kecuali limau nipis dan daun ketumbar dan renehkan selama 1 jam. 
2. Masukkan dalam stembot pot dan rebuskan dengan chicken ball, fishball, sotong ball, prawnball dan juga apa-apa bahan yg disukai. 

SOS CILI 

Bahan Mesin 
10 tangkai cili kering 
1 s/b udang kering 
2 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 
2 s/b oren sunquick 

Bahan Tumis 
minyak 
gula 
garam 

Cara 
1. Mesinkan semua bahan dan tumiskan dengan sedikit minyak. 
2. Bila telah wangi masukkan gula dn garam. 
3. Kacau rata dan bila nampak agak pekat boleh angkat dan hidangkan.
Ayam Bakar Sos Cendawan...





Bahan Perap Ayam: 
2 keping dada ayam 
1/2 cawan fresh cream 
3 ulas bawang putih [tumbuk lumat] 
1 s/k lada hitam 
garam 

Gaulkan semua bahan pada ayam dan perapkan selama 3 atau 4 jam 

Sos Cendawan 

Bahannya.. 
1 tin mushroon soup 
1 tin air 
1 paket Cendawan MAGGI 
1/2 cawn air + 1 s/b tepung jagung 
1 s/k lada hitam 
1 s/b minyak atau majerin 
6 biji cendawan butang [potong nipis] 

Cara memasaknya 
1. Masukkan semua bahan kecuali air tepung jagung. 
2. Masakkan sehingga mendideh. 
3. Masukkan air tepung jagung dan kacau lagi sehingga mendideh. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...