Tolong Klik kat iklan Nuffnang Tanda sokongan anda

visit me

Click Here To Show Yr Support

Berita Panas Je !!!!!!!

05 August, 2011

LEMAK CILIAPI IKAN & BELIMBING * AYAM GORENG TOMYAM

AYAM GORENG TOMYAM

Bahan

300 gm isi ayam [potong nipis]
2 s/b pes tomyam [boleh beli atau buat sendiri]
1 batang serai [ketuk]
5 biji limau kasturi [ambil jusnya]
1 batang kecil carrot [potong kecil]
3 batang putik jagung [potong kecil]
2 biji buah tomato [belah 6]
1 pokok daun ketumbar [potong kecil]
minyak
garam

Bahan mayang/hiris
2 labu bawang besar
5 biji cili merah
8 biji cili api
2 cm halia

Cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan hiris, pes tomyam dan serai ketuk sehingga layu.

2. Masukkan isi ayam dan kacau rata. Masakkan sehingga lembut.

3. Masukkan carrot, tomato buah dan putik jagung. Kacau rata dan biarkan sehingga lembut.

4. Tutup api dan masukkan jus limau dan daun ketumbar. Kacau rata.

5. Hidangkan dengan nasi atau roti.


PES TOMYAM

Bahan-bahan 

15 tangkai cili kering
1 s/b udang kering
1 s/b belacan
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 batang serai [hiriskan]
2 cm lengkuas
1 s/b gula
garam
2 s/b jus limau nipis

Minyak untuk menggoreng

Cara membuat 
1. Mesinkan semua bahan sehingga halus.
2. Panaskan minyak. Tumiskan hingga naik bau.
3. Goreng hingga kekuningan dengan api perlahan. Kacau rata.
4. Masakkan sehingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.

Nota Tambahan 
Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste.
Sejukkan dan simpan di dalam peti ais. 

LEMAK CILIAPI IKAN & BELIMBING

Bahan-bahan 

3 ekor ikan selar [boleh gunakan ikan kembung/tenggiri atau bawal]
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
10 biji belimbing buluh
1 helai daun kunyit [koyakkan]
garam

Bahan kisar: 
15 biji ciliapi
2 cm kunyit hidup

Cara 
1. Ikan dibersihkan dan potong 2. Basuh dengan asam limau dan bilas. Toskan
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan belimbing buloh dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh sambil sentiasa mengacau supaya tidak pecah minyak.
4. Bila nampak mendideh masukkan santan pekat dan belimbing buloh.
5. Kacau lagi perlahan sehingga mendidih.
6. Tutup api dan hidangkan. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...