DAGING MASAM MANIS
Bahan
500 daging [hiris nipis]
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
kunyit
garam
minyak
Bahan Hiris
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
Cara
1. Perapkan daging dengan sedikit garam dan kunyit sebentar.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging.Goreng sehingga lembut.
3. Masukkan sos tomato dan sos cili.
4. Masukkan pula bahan hiris. Kacau dan gaul sebati.
5. Angkat dan hidangkan.
Bahan
500 daging [hiris nipis]
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
kunyit
garam
minyak
Bahan Hiris
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
Cara
1. Perapkan daging dengan sedikit garam dan kunyit sebentar.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging.Goreng sehingga lembut.
3. Masukkan sos tomato dan sos cili.
4. Masukkan pula bahan hiris. Kacau dan gaul sebati.
5. Angkat dan hidangkan.
LEMAK CILIAPI REBUNG
Bahan-bahan
500 gm rebung jeruk
50gm ikan bilis
3 cawan santan pekat
2 batang serai [ketuk]
2 cawan air
garam
Bahan Mesin
20 biji cili api
3 ulas bawang kecil
2 cm kunyit hidup
Cara Memasak
1. Rebuskan rebung dgn garam sehingga mendideh dan lembut. Toskan.
2. Masukkan bahan mesin, serai, ikan bilis , rebung dan air dan didehkan perlahan sehingga daging lembut.
3. Bila dah mendideh masukkan santan dan garam.
4. Kacau supaya tidak naik minyak dan bila dah nampak pekat/elok masak boleh tutup api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment