UDANG LEMAK CILI PADI KULIT RAMBAI
BAHAN-BAHAN : 700 gm udang
10 tangkai cili padi
3 cm kunyit hidup
2 batang serai - diketuk
300 ml santan
100 gm kulit rambai - dikeringkan
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
1. Masukkan bahan yang telah dikisar bersama serai, santan ke dalam periuk.
2. Menggunakan api sederhana, masak hingga mendidih.
3. Kemudian, masukkan kulit rambai dan udang. Biarkan ia masak.
4. Angkat dan sedia di hidang.
CREAM BRULEE BAHAN-BAHAN
Bahan-bahan:
5 biji kuning telur
70 gm gula
250 ml krim masakan
Buah-buahan hiasan
CARA MEMBUAT :
1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
2. Bakar dengan menggunakan kaedah bakar kukus selama 25 minit pada suhu 200’C.
3. Setelah masak, sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
5 biji kuning telur
70 gm gula
250 ml krim masakan
Buah-buahan hiasan
CARA MEMBUAT :
1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
2. Bakar dengan menggunakan kaedah bakar kukus selama 25 minit pada suhu 200’C.
3. Setelah masak, sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment