Tolong Klik kat iklan Nuffnang Tanda sokongan anda

visit me

Click Here To Show Yr Support

Berita Panas Je !!!!!!!

30 January, 2012

Hindari wanita bukan mahramAYAH saya bekerja sebagai tukang urut. Terdapat sebilangan pelanggannya adalah wanita meskipun niat ayah untuk merawat orang yang sakit seperti tugas seorang doktor.
Dalam Islam, niat tidak menghalalkan cara. Saya ragu-ragu, adakah halal rezeki yang diperoleh? Jika tidak, apa yang boleh saya lakukan kerana itu satu-satunya mata pencarian keluarga. 
INGIN TAHU, 
Johor
 
PERHUBUNGAN antara lelaki dan perempuan bukan mahram ada had tertentu dalam Islam. Umumnya lelaki dan perempuan tidak dibenarkan bersentuhan sama ada bersalaman, urutan dan sebagainya.

Ini kerana perbuatan itu dapat menimbulkan fitnah dan rangsangan seksual. Tujuan Islam dan syariah untuk menjaga kehormatan dan maruah diri daripada tercemar.
 

Umumnya, wanita itu haram disentuh kecuali apabila sudah menjadi isteri. Dalam menggambarkan betapa beratnya larangan ini, Nabi s.a.w pernah bersabda yang bermaksud: “Jika salah seorang dari kamu menusuk kepalanya dengan jarum besi lebih baik baginya dari ia menyentuh seorang wanita yang tidak halal baginya.” (al-Tabrani dan al-Baihaqi)
 

Bagaimanapun, ia berbeza sekiranya berada keadaan terdesak atau darurat seperti tiada tukang urut lain atau kesakitan yang amat sangat.
 

Dalam keadaan itu, bersentuhan dibenarkan setakat keperluan saja. Maka ada baiknya ayah anda tidak menerima pesakit wanita kecuali keadaan terpaksa saja.
 
Ini bagi menjaga aurat de
ngan wanita bukan mahram seperti yang diajar Islam. Seterusnya, ayah anda juga perlu memastikan bahawa pesakit wanita ditemani mahram dan urutan hendaklah berlapik sekiranya perlu. 
ntE � i y � � � ew Roman"; color:black'>�ngan semata-mata sahaja dan tidak dikira sekiranya tidak dilafazkan kepada isteri ketika kejadian atau terdapat saksi bahawa lafaz talak dilafazkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...