Macam ni yang
kita mau ! Takpa..minggu depan wak ada hal kena ke Baling, so..nak pekena
'laksa' syafika..kenkawan kata sedap bro !! Yurk..!!
Seorang
graduan universiti, Syafiza Mohd Sakri, 25, pemegang Ijazah Sarjana Muda
Pentadbiran Awam dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) tidak malu menjalankan
perniagaan makanan di tepi jalan Lebuhraya Tanjung Pari Weng, sejak tiga bulan
lalu.
Syafiza, yang
berasal dari Kampung Haji Yunus, nekad untuk menceburi bidang perniagaan yang
diusahakannya, walaupun hanya berniaga kecil-kecilan, dia mampu meraih
pendapatan bersih RM250,00 sehari.
Menurutnya,
dia berniaga setelah lima kali gagal temuduga untuk menjawat jawatan dalam
kerajaan, namun dia tidak pernah patah semangat untuk berjaya.
“Insya-Allah,
sekiranya diizinkan Tuhan, saya ingin memperbesarkan lagi perniagaan ini dan
memperkenalkan lebih banyak makanan.
“Kini, saya
menjalankan perniagaan makanan seperti bihun sup, laksa, nasi lemak dan rojak
setiap hari kecuali Jumaat, bermula jam 7 pagi hingga 6 petang,” katanya yang
merupakan anak ketiga dari enam adik beradik ini.
Syafiza
berkata, sebelum ini dia pernah bekerja di Airport Kargo sebagai kerani
kewangan tetapi terpaksa berhenti kerana ibunya, Zawiyah Ahmad jatuh sakit dan
meninggal dunia Mei lalu.
Menurutnya,
walaupun tidak ada pengalaman berniaga, dia nekad untuk menjalankan perniagaan
tersebut setelah mendapat sokongan daripada keluarganya.
“Kini, saya
dibantu oleh adik, Norshafira, 20, dan abang ipar, Wan Azman Abdul Ghani, 32,
untuk menjalankan perniagaan ini.
“Saya berasa
puas dengan apa yang dilakukan. Saya tahu, tiada siapa yang akan mengubah hidup
kita melainkan diri kita sendiri. Sebab itu saya kuatkan semangat untuk
berniaga seterusnya dapat membantu ahli keluarga,” katanya.
Syafiza
berkata, dia tidak pernah terasa sekiranya ada yang mengatakan graduan
universiti hanya mampu membuka gerai makanan di tepi jalan.
“Kenapa kita
perlu malu untuk berniaga di tepi jalan. Yang penting usaha dan pekerjaan yang
dilakukan. Apa gunanya pendapatan kita berpuluh ribu ringgit sekiranya
pekerjaan yang dilakukan itu haram.
Kemungkinan
saya akan menghadiri kursus pengendalian makanan untuk memantapkan lagi
perniagaan. Insya-Allah, saya akan kembangkan lagi perniagaan ini dan ingin
membuktikan peniaga di tepi jalan juga mampu berjaya,” katanya.
No comments:
Post a Comment