Tolong Klik kat iklan Nuffnang Tanda sokongan anda

visit me

Click Here To Show Yr Support

Berita Panas Je !!!!!!!

26 July, 2011

Jul 26, 2011 - Berkahwin Dengan Bakal Pasangan Yang Pernah Terlanjur !!!

Saya berumur 25 tahun dan kawan perempuan saya berumur 20 tahun. Kami berhasrat untuk berkahwin tanpa menceritakan perkara sebenar kepada keluarga saya.
Perempuan berkenaan sudah terlanjur ketika zaman persekolahan dengan lelaki lain.
Apakah hukum mengahwini perempuan itu dan kedudukan saya di sisi agama kerana niat saya kahwin adalah untuk membimbing perempuan itu ke arah yang lebih baik?
Jawapan Dr. Salam
Hukum perkahwinan itu adalah harus atau dibenarkan. Niat anda adalah baik dan ia boleh diteruskan. Sudah tentu pasangan anda sudah bertaubat dan menyesal dengan peristiwa lampau dan bersedia membaiki diri.
Apa yang penting persetujuan anda untuk mengambilnya sebagai isteri dan seterusnya membimbing isteri ke jalan yang benar (Islam).
Seterusnya anda tidak perlu menceritakan peristiwa silam itu kepada sesiapa kerana ia adalah satu aib dan keburukan yang tidak perlu didedahkan.
Sumber : Harian Metro

Jawapan Ustaz No Amin Pula
Sebagai seorang yang pernah terlanjur pada masa dahulu dan telah bertaubat kepada Allah swt. Tidak perlulah menceritakan perbuatan tersebut kepada bakal suami atau isteri anda, kerana hal ini sangat mengaibkan diri anda sendiri. Malah ia boleh menimbulkan perasaan kurang baik bagi pasangan anda apabila sudah mendengar cerita ini. Lebih baik disembunyikan sahaja perbuatan tersebut dari timbul pula masalah-masalah baru. Setiap manusia ada silapnya, segala kesilapan yang telah dilakukan cukup bertaubat kepada Allah dan tidak perlu diceritakan kepada orang ramai atau bakal pasangan anda.
Bagi sesiapa yang mengetahui bahawa pasangannya pernah terlanjur dengan orang lain pada masa dahulu, maka anda perlu ikhlaskan diri anda untuk menerima atau tidak, jangan letakkan perasaan kasih sayang dihadapan kerana ia sangat merbahaya pada masa akan datang nanti. Jika berlaku pergaduhan, kemungkinan besar peristiwa ini akan diungkit kembali. Kalau anda menerima bakal isteri atau suami anda dengan hati yang ikhlas atau ingin membimbingnya ke arah jalan yang benar (Islam) maka dipersilakan untuk meneruskan hajat anda, kerana niat anda sungguh murni dan dalam masa yang sama anda telah melaksanakan kerja dakwah dalam rumahtangga anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...