Tolong Klik kat iklan Nuffnang Tanda sokongan anda

visit me

Click Here To Show Yr Support

Berita Panas Je !!!!!!!

21 July, 2011

Jul 21, 2011 - Vaginimus Punca Isteri Tak Mampu Lakukan Seks

Berbanding kaum lelaki, masalah seks kaum wanita jarang dipaparkan. Ramai yang lebih mengetahui tentang masalah mati pucuk dan ejakulasi pramatang yang dihadapi golongan lelaki berbanding dengan disfungsi seks wanita.
Antara masalah seks yang di hadapi oleh wanita adalah sakit untuk melakukan seks. Seks yang seharusnya memberi kenikmatan namun bertukar menjadi sebaliknya berpunca daripada beberapa sebab iaitu vaginimus dan dispareunia. Kali ini MW akan memfokuskan tentang vaginimus yang mungkin dihadapi oleh kaum isteri di luar sana.
Sudah Lama Wujud
Apa itu vaginimus? Mungkin agak asing bunyinya namun ia adalah masalah seks wanita yang telah lama wujud. Ia adalah satu keadaan yang menjejaskan keupayaan seseorang wanita menerima penetrasi vagina termasuklah penetrasi seksual, kemasukan tampon dan juga penetrasi ke vagina untuk tujuan pemeriksaan ginekologi seperti pemeriksaan pap smear.
Ia berlaku kesan daripada tindak balas otot lantai pelvik seseorang wanita. Tindak balas ini menyebabkan otot bahagian tersebut mengalami kekejangan dan menghalang sebarang penetrasi termasuklah kemasukan alat kelamin suami. Pemaksaan untuk melakukan hubungan seks ketika itu akan menyebabkan kesakitan ataupun kadang kala langsung tidak boleh dilakukan.
Menurut pakar terapi seks dari Australia, Dr. Rosie King, ramai wanita yang tidak pernah mendengar tentang masalah ini walaupun ia sebenarnya sudah lama wujud kalangan wanita itu sendiri. Di negara barat dua peratus daripada wanitanya mengalami masalah vaginismus dan di kalangan negara Islam peratusan tersebut mungkin lebih tinggi memandangkan seks adalah sesuatu yang tabu dan jarang diperkatakan. Ramai wanita yang mengalami masalah ini biasanya akan hanya memendamkannya sendirian.
Vaginismus Awal
Masalah vaginismus ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu Vaginismus awal dan vaginismus sekunder. Vaginismus awal berlaku apabila seseorang wanita itu tidak boleh melakukan sebarang penetrasi seks ataupun apa juga penetrasi ke dalam vagina. Ia selalunya dialami oleh wanita muda awal usia 20-an.
Mereka selalunya tidak mengetahui keadaan tersebut sehinggalah percubaan untuk penetrasi vagina dilakukan ketika hubungan seks. Keadaan ini selalunya akan diikuti dengan perasaan cemas dan juga takut. Beberapa penyebab vaginismus awal ini adalah pernah mengalami penderaan seksual pemikiran bahawa seks adalah sesuatu yang kotor ketakutan untuk melakukan hubungan seks.
Vaginismus PertengahanIa berlaku pada wanita yang sebelum ini mampu melakukan penetrasi vagina namun pada satu keadaan mula mengalami vaginismus. Ia mungkin berlaku akibat sebab fizikal seperti jangkitan kulat, trauma melahirkan anak ataupun faktor psikologi.
Punca Psikologi Dan Fizikal
Terdapat pelbagai faktor yang menyumbang kepada masalah vaginismus. Ia mungkin disebabkan faktor fizikal mahupun psikologi dan rawatan yang diberikan perlulah bergantung pada penyebabnya.
Sekiranya vaginismus disebabkan oleh faktor psikologi maka seseorang wanita boleh mendapatkan khidmat pakar terapi. Ramai kalangan masyarakat termasuklah golongan profesional tidak menyedari masalah emosi akan turut berkait dengan masalah vaginismus seperti ketakutan, kurang keyakinan diri dan juga kemurungan. Wanita yang mengalami masalah ini harus mendapat khidmat profesional yang berpengalaman dengan masalah vaginismus.
Rawatan Fizikal
Rawatan fizikal yang boleh dilakukan untuk menyelesaikan masalah vaginismus adalah dengan mengajar seseorang wanita yang menghadapi masalah ini teknik untuk menenangkan otot dan seterusnya mengelakkannya dari kejang.
Tekniknya termasuklah mengembangkan vagina dengan cara memasukkan rod plastik kecil ke dalam vagina. Senaman kegel juga boleh dipraktikkan. Ia akan membantu
menguatkan otot pelvik sekitar vagina, urethra dan rectum. Senaman ini akan membantu wanita tersebut mengawal otot yang berkontraksi secara paksa hingga menyebabkan kekejangan.
Hubungan Seks
Sekiranya seseorang wanita itu menghadapi masalah vaginismus, penetrasi seksual akan hanya menyebabkan kesakitan dan hubungan seks sukar dilakukan sehinggalah masalah mereka dirawat.
Bagaimanapun wanita mengalami vaginismus ini masih boleh melakukan aktiviti seksual lain yang tidak melibatkan penetrasi vagina seperti kucupan, belaian mahupun oral seks. Pasangan wanita yang mengalami vaginismus selalu beranggapan bahawa isteri mereka langsung tidak mahu melakukan seks, namun ini sebenarnya tidak benar. Ramai kalangan wanita dengan masalah ini mahu melakukan seks namun terhalang oleh rasa sakit dan juga tekanan emosi setiap kali percubaan seks dilakukan terutama sekali bila pasangan tidak melakukan proses pemanasan yang cukup.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...