Tolong Klik kat iklan Nuffnang Tanda sokongan anda

visit me

Click Here To Show Yr Support

Berita Panas Je !!!!!!!

08 March, 2011

Mar 8, 2011 [RESEPI] - SUHUN GORENG & DELIMA 2 MUSIM

SUHUN GORENG
BAHAN-BAHAN UNTUK MI :
250gm suhun - direndam sehingga lembut
1 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
100gm kubis
50gm kucai
50gm tauge
50gm ayam - dipotong kecil
50gm udang - dibersihkan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit kicap
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUAT :
1. Panaskan minyak lalu tumis bawang merah, bawang putih, cili sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam, udang, kubis, dan suhun. Kacau seketika.
3. Masukkan pula kucai dan tauge. Bubuh pula sedikit kicap, garam dan gula secukup rasa.
4. Goreng suhun ini sehingga kekuningan dan masak.
DELIMA DUA MUSIM
BAHAN-BAHAN :
1 biji buah sengkuang Cina - dibersihkan dan dipotong dadu
Sedikit tepung ubi
Air untuk merebus
Sedikit pewarna merah
Sedikit santan yang telah direneh
Sedikit air gula putih
CARA MEMBUAT :
1. Sengkuang Cina yang telah dipotong dibasahkan terlebih dahulu.
2. Gaulkan ia dengan tepung ubi.
3. Sediakan periuk berisi air bercampur pewarna merah lalu dididihkan.
4. Masukkan ramuan sengkuang ke dalam periuk berisi air rebusan yang sedang mendidih.
5. Biarkan bebola sengkuang cina ini selama 5 minit.
6. Angkat setelah ia terapung dan cuci dengan air sejuk.
7. Masukkan bebola ini ke dalam cawan. Bubuhkan santan dan air gula ke dalamnya.
8. Sesuai dihidang sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...