Sajian Untuk Tubuh Langsing Dan Sihat
Dahl Murg Pedas
BAHAN-BAHAN:
800 gm ayam
50 gm bunga kubis
50 gm lobak merah
1 biji bawang besar } dicincang
1 cawan dadih
1 sudu besar minyak sayuran
Sedikit daun pudina
1 sudu teh garam masala
Sedikit halia (dihiris nipis)
Garam secukup rasa
800 gm ayam
50 gm bunga kubis
50 gm lobak merah
1 biji bawang besar } dicincang
1 cawan dadih
1 sudu besar minyak sayuran
Sedikit daun pudina
1 sudu teh garam masala
Sedikit halia (dihiris nipis)
Garam secukup rasa
BAHAN HIASAN:
Daun ketumbar
Daun ketumbar
CARA MEMBUAT:
1.Panaskan minyak sayuran. Masukkan bawang besar dan halia. Tumiskan selama 3 minit atau sehingga menjadi kekuningan.
2. Kemudian masukkan garam masala dan teruskan menumis selama beberapa minit.
3.Seterusnya masukkan dadih, daun pudina,ayam, lobak merah dan bunga kubis juga garam secukup rasa.
4.Tutup kuali dan masak dengan api yang kecil sehingga ayam menjadi lembut. Setelah masak, hiaskan dengan daun ketumbar.
1.Panaskan minyak sayuran. Masukkan bawang besar dan halia. Tumiskan selama 3 minit atau sehingga menjadi kekuningan.
2. Kemudian masukkan garam masala dan teruskan menumis selama beberapa minit.
3.Seterusnya masukkan dadih, daun pudina,ayam, lobak merah dan bunga kubis juga garam secukup rasa.
4.Tutup kuali dan masak dengan api yang kecil sehingga ayam menjadi lembut. Setelah masak, hiaskan dengan daun ketumbar.
Bebola Tauhu Bakar
BAHAN-BAHAN:
2 keping tauhu } dilumatkan
40 gm lobak merah
10 gm daun bawang } dihiris
90 gm isi udang
1 biji putih telur } dipukul
25 gm bawang besar } dicincang
1 sudu besar perencah kari
1 sudu besar minyak sayuran
1 sudu besar tepung jagung
1 helai daun kunyit } dimayang halus
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan ke semua bahan kecualiminyaksayuran dan daun kunyit. Gaul sehinggasebati.
2. Bentuk adunan menjadi bebola.
3. Sapukan minyak sayuran pada loyang dan masukkan bebola tauhu ke dalam loyang. Seterusnya taburkan daun kunyit.
4. Bakar adunan pada suhu 180 darjah Celsiusselama 30 minit. Hiaskan di atas lada benggala yang dipotong seperti bunga.
BAHAN-BAHAN:
2 keping tauhu } dilumatkan
40 gm lobak merah
10 gm daun bawang } dihiris
90 gm isi udang
1 biji putih telur } dipukul
25 gm bawang besar } dicincang
1 sudu besar perencah kari
1 sudu besar minyak sayuran
1 sudu besar tepung jagung
1 helai daun kunyit } dimayang halus
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan ke semua bahan kecualiminyaksayuran dan daun kunyit. Gaul sehinggasebati.
2. Bentuk adunan menjadi bebola.
3. Sapukan minyak sayuran pada loyang dan masukkan bebola tauhu ke dalam loyang. Seterusnya taburkan daun kunyit.
4. Bakar adunan pada suhu 180 darjah Celsiusselama 30 minit. Hiaskan di atas lada benggala yang dipotong seperti bunga.
No comments:
Post a Comment